DİJİTAL DÖNEMDE KİTAP OKUYUCULUĞU

Kitap okumak, yazmak, kitapla hemhal olmak her dönemde saygınlık getiren bir araç olarak algılanmıştır.

Kitabın ilk çıktığı yıllardan, bu günlere gelene kadar geçirdiği evrelerde sanırım en uzun bugün elimize aldığımız, yapraklarını çevirerek, kokusunu içine çekerek okuduğumuz kitaplardır. Bununla birlikte gelişen, dönüşen çağımızda, internet ortamında neredeyse tüm işlerimizi kolaylaştıran teknoloji, kitaba da el atmış ve e- kitap hayatımıza girmiştir. Dünyada hızla yayılan e kitap, ülkemizde aynı hızla ilerliyor mu bilmiyorum. Sanırım, okuma oranı düşük olduğundan çok istatistiklere de giremiyoruz. Kitap okurları, bu durumda, neredeyse ikiye ayrılmış durumdalar. Bazıları, benim gibi geleneksel yöntemde ısrar ediyorken, dijital okumaya, onun getirdiği kolaylıklar ve yenilikleri göz ardı edemeyenle de var şüphesiz. Hiç unutmam, pandemi döneminde okumam gereken bir kitap vardı; Yaşar Kemal’in “Binboğalar Efsanesi”, zamanım kısıtlı, kargolar riskli.

Böylesi bir dönemde kitabı, e- kitaptan okuyup bitirmenin keyfini unutamam. Benim eksik olan duygum, kitabın kokusu yoktu. Sonrasında, alıp kitaplığıma koyamadım. Aklıma gelen bir yerini yeniden okumak için ona bakamadım. Ancak, o kitabı zamanında okuyup bitirdim ve çok mutlu hissettim.

Kitap okurken elbette ki asıl olan okumaktır. Yenilikler olmalıdır da. Dijital dünyanın kazandırdıklarının yanında, kaybettirdiklerini hesaplayarak gitmekte yarar var. Okuma alışkanlığı edindirmek istediğimiz çocuklar ve gençlerde etkisi nedir, ona bakmak gerek. E-kitap okuyan bir çocuğu, masal okurken izlemek gerek. Çocuklar için her şey düşünülmüş, seslendirmeler; hayvan sesleri, insan sesleri, yolda yürürken çıkan sesler, hayal kurmaya gerek yok, onlar zaten çocuklarımızın elinin altında. Tıpkı son sistem oyuncakları gibiler. Peki birçok şeyin hayalle gerçekleştiğini var saydığımızda, bizler acaba teknolojiyle çocuklarımızın hayallerini çalıyor olabilir miyiz?

İngiltere’de Hachett yayınevi başkanı Arnaud Novrry bir röportajda; “e- kitapların elektronik olması dışında, baskı ile aynı şey olduğunu, hiçbir yaratıcılık göstermediğini söyleyip, e- kitapları ‘aptal’ bir ürün olarak değerlendirmiştir.” Bununla birlikte günümüzde e- kitaplar söylenilenden çok daha fazla gelişmiştir. Okuyucular, istedikleri kitaba hızlı ulaşabilmelerinin yanı sıra, okumalarda boşluklara not almalardan tutun da çevrim içi okuyanlarla aynı kitap üzerine konuşabilecek kadar teknolojik konfora ulaşmışlardır.

Hayatımızda teknolojinin varlığını reddedemeyiz. Ancak, hayalleri çalınmamış bir nesil yetiştirmek istiyorsak; hiç değilse çocuklarımızı koruyabilmek adına, e- kitaplardan belki bir süreliğine daha uzak tutmalıyız.

 

 

BELEDİYELER

EKONOMİ