DSİ’NİN ADIYAMAN’DAKİ DEV YATIRIMLARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Adıyaman’da Çetintepe Barajı ve Koçali Projesi ile kalkınmaya ivme kazandırılıyor.

DSİ’nin Adıyaman’daki Dev Yatırımları Hız Kesmeden Devam Ediyor

Adıyaman’ın bereketli topraklarına hayat verecek Koçali, Çetintepe ve Gömükan Barajları ile diğer sulama projelerinin ele alındığı toplantıda DSİ Yatırımları Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Adıyaman Valisi Osman Varol, milletvekilleri İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan, Ak Parti İl Başkanı Faruk Bülent Kablan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, DSİ Bölge Müdürü Kazım Doğru, siyasi parti başkanları, STK başkanları ve basın mensupları katıldı. Toplantıda şehrin gelişimine yön verecek önemli projeler ve sulama yatırımları masaya yatırıldı.

Adıyaman’ın su kaynakları ve altyapısı konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün, deprem felaketinin ardından Adıyaman’ın yeniden inşa sürecine katkı sağladığı ve ilin kalkınmasına yönelik sulama, içme suyu ve enerji gibi kritik alanlarda çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı.

Toplantıda şu başlıklar ele alındı:

DSİ Genel Müdürlüğü Adıyaman Yatırımları

Devlet Su İşleri (DSİ), Adıyaman’da tarım, enerji, hizmet ve çevre alanlarında faaliyetlerini sürdürmektedir. DSİ’nin modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, su kaynaklarının verimli kullanılması ve israfın önlenmesi konusunda önemli adımlar attığı belirtildi.

DSİ Tarafından Adıyaman’a Kazandırılan Eserler

2003-2025 yılları arasında Adıyaman’a toplam 21.136.000.000 TL’lik yatırım yapılarak 97 tesis kazandırıldı. Bu tesisler arasında içme suyu tesisleri, barajlar, göletler, yeraltı depolamaları, sulama tesisleri ve HES'ler yer aldı.

Depolama Tesisleri

Adıyaman’da 9 baraj, 2 gölet ve 5 yeraltı depolama tesisi tamamlanarak 472 milyon m³ su depolama kapasitesine ulaşıldı. Çetintepe Barajı’nın da su tutmaya hazır hale getirildiği açıklandı.

Deprem Sonrası Faaliyetler

Depremin ardından DSİ, Adıyaman’da arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek sağladı. Ayrıca içme suyu ihtiyacına yönelik yeni projeler hızla devreye alındı. TOKİ’nin kalıcı deprem konutlarına yönelik içme suyu hatları tamamlandı.

Sulama Tesisleri

2003 yılından bugüne kadar DSİ tarafından 11 sulama tesisi kazandırıldı ve 167.850 dekar tarım arazisi sulandı. İnşaatı süren tesislerin tamamlanmasıyla sulama alanı 468.540 dekara ulaşacak.

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri

Parçalı arazilerin düzenlenmesi ve tarımsal standartların artırılması amacıyla toplamda 961.782 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları gerçekleştirildi.

Hidroelektrik Enerji Santralleri

Adıyaman’da yenilenebilir enerji alanında önemli yatırımlar yapıldı. 15 adet HES, yıllık 879,66 milyon kWh enerji üretimi sağlıyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Adıyaman’ın yeniden inşasında ve kalkınmasında etkin rol oynamaya devam ediyor.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ