TÜRKİYE’DE DAĞ CEYLANLARI İÇİN YENİ KORUMA PROJESİ BAŞLIYOR

Hatay’da yaşayan dağ ceylanlarını tehdit eden unsurları azaltmak ve alternatif yaşam alanları oluşturmak amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı.

Türkiye’de Dağ Ceylanları İçin Yeni Koruma Projesi Başlıyor

IUCN Kırmızı Listesi’nde tehlike altında yer alan dağ ceylanı (Gazella gazella) için Doğa Derneği, Hatay Tabiatı Koruma Derneği (Takoder) ile iş birliği içinde yeni bir çalışma başlatıyor. Türkiye’nin tek dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan Hatay Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, aynı zamanda İncirli Tepeleri Önemli Doğa Alanı olarak uluslararası literatüre girmiş durumda. Alanda uzun yıllardır başarılı çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Prof. Dr. Yaşar Ergün rehberliğinde, bir yıl boyunca birçok kritik faaliyet gerçekleştirilecek. Bu faaliyetlerin başlıcaları şunlardır:

  • Şap hastalığı başta olmak üzere olası hastalıkların ceylanlara bulaşmasını önlemek amacıyla, küçükbaş hayvanlarla dağ ceylanlarının ortak kullandığı su yalakları restore edilecek. İhtiyaç duyulan alanlarda yeni su yalakları oluşturulacak.
  • 10 dönüm tarım arazisi kiralanarak, ceylanların besin ihtiyacını karşılamak için nohut ekimi denemesi yapılacak.
  • Yarasalar tarafından kullanılan eski su sarnıçları, hem yarasaların giriş çıkışını sağlayacak hem de ceylanların düşmesini önleyecek şekilde kapatılacak.
  • Dağ ceylanlarının ekolojik gereksinimlerini karşılayabilecek Hatay dışındaki alternatif yaşam alanları belirlenecek.
  • Yetkililer, basın, uzmanlar ve yöre halkıyla yapılacak buluşmalarla yerelde ve ülke genelinde dağ ceylanları hakkında farkındalık oluşturulacak.

Dünyada yalnızca 3.000 civarında dağ ceylanı bulunuyor. Sağlıklı ekosistemlerin simgesi olan bu toynaklılar, bitki örtüsünü yiyerek tohumların yayılmasını, çimlenmesini ve sonuç olarak hayvan türlerinin dağılımını ve bolluğunu destekliyor. Küresel çapta yalnızca yaklaşık 3.000 bireyle sınırlı olan dağ ceylanı popülasyonu, İsrail, Ürdün, Filistin ve Türkiye’de dağılım gösteriyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı Türkiye’de yaşıyor.

Türkiye’deki dağ ceylanı popülasyonu 1.387 bireyden oluşuyor ve bu popülasyon Türkiye-Suriye sınırı boyunca dar bir alana sıkışmış durumda. Bu nedenle, Hatay'daki ceylan popülasyonunun korunması ve artırılması yalnızca Türkiye’deki popülasyon için değil, aynı zamanda türün dünya çapında hayatta kalması için büyük önem taşıyor.

Yapılan çalışmalar, tehdit altındaki toynaklı türlerin korunmasına odaklanan “Dünya Doğa Koruma Birliği Türümüzü Kurtarın (IUCN Save Our Species)” ve Segré Vakfı Koruma Eylem Fonu (Foundation Segré)” tarafından yürütülen “İşbirliğine Dayalı Koruma Çalışmalarıyla Dağ Ceylanının Geleceğini Güvence Altına Alma” projesi kapsamında gerçekleştiriliyor.

UHA Haber Merkezi - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ