15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜNDE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANILDI

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle gündüz Gelibolu Şehitliği’nde gece de Balıkhane Meydanında törenler düzenlendi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde 15 Temmuz Şehitleri Anıldı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle gündüz  Gelibolu Şehitliği’nde gece de Balıkhane Meydanında törenler düzenlendi.

Etkinliklerin ilki Gelibolu Şehitliği’nde gerçekleşmesinin ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin devamı da, gece saat 21.30’dan itibaren Balıkhane Meydanında devam etti.

Balıkhane Meydanı’ndaki demokrasi nöbeti ve etkinlikleri, 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisinin gezilmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın millete sesleniş konuşmasının izlenmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Törendeki ilk konuşmayı Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak gerçekleştirdi. Başkan Soyuak, konuşmasında; “Bir Cumhuriyet düşünün; kanla, canla, emekle kurulan. Bir Cumhuriyet düşünün; dünyaya rağmen, dünyaya inat kurulan. Bir lider düşünün; bütün dünya padişahlıkla yönetilirken, ‘Bir milletin kaderini ancak kendi iradesi belirleyebilir’ diyerek memleketi bize vatan yapan, yönetim şeklini de Cumhuriyet yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde bir Cumhuriyet düşünün. Öyle bir liderki, askeri üniformasını çıkardıktan sonra asla bir daha üniformasını giymeyen, memlekette bir sorun olursa her zaman milletin iradesi olan TBMM’yi gösteren, Cumhuriyet ve demokrasiye inanan ülkenin kurucusu ve Cumhuriyetin kurucusu olan liderin ülkesinde 1960’ta darbe yaptılar, sesimizi çıkarmadık. 1970’te muhtıra, 1980’de tekrar darbe yaptılar. 1990’larda, 2007’lerde muhtıra yaptılar. Kardeş kanı dökülmesin diye yine sesimizi çıkarmadık. Mesele memleketse, vatansa, bayraksa, ezansa, çocuklarımızın geleceği ise eğilmeyiz, bükülmeyiz, dik dururuz, can alırız, can veririz, ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ deriz. Bunu 15 Temmuz’da da anlamadılar. 1960 ve 80’deki darbelerdeki gibi sesimizi çıkarmayacağız zannettiler ama yanıldılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletimiz demokrasisine, Cumhuriyetine, devletine sahip çıkmak için yollara düştü. Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi bir adım ötede şehit olan arkadaşının hemen arkasından kurşunun önüne atıldı” dedi.

Başkan Soyuak’ın ardından Kaymakam Bekir Abacı da bir konuşma gerçekleştirdi. Kaymakam Abacı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün 8. yılını kutladığımız Milli Birlik Zaferimizin yıldönümü. Aynı zamanda hain FETÖ terör örgütünün bu milletin vergileri ile kendilerine vermiş olduğu her türlü imkanı kullanarak hem kamu kurum ve kuruluşlarımızın, hem STK’ların içerisine 40 yılı aşkın süredir adeta tüm kılcal damarlara girerek bu millete topla, tüfekle saldırdıkları hain bir kalkışmanın yıldönümü. Bu hain kalkışmaya o çıplak elleriyle, her türlü siyasi görüşüyle, tüm milletimiz bir ve beraber olarak adeta demir bir yumruk şeklinde kafalarına indirerek o kalkışmayı bertaraf etmiştir.

Benzer durumu geçmiş tarihimize baktığımızda bir çok defa yaşadık. İnşallah bu son olur diyoruz. İstiklal Marşı’mızın önsözünün yazıldığı Çanakkale’de; deniz savaşlarında Cevat Paşa komutasında, kara savaşlarında Mustafa Kemal’le kendinden kat ve kat üstün nice düşmanı yerle bir ettik. İnşallah bizler akıllı, bilgili, bilinçli olursak, hainlere karşı bir ve beraber olursak yenemeyeceğimiz hiç bir güç yoktur.

Maalesef demokrasimizde lekeler vardır. Maalesef Başbaşkanımız şehit edildi, bakanlarımız asıldı ama 15 Temmuz’da bu millet Cumhurbaşkanına sahip çıktı. Onun liderliğinde milletin kararlılığı ve azmiyle hain FETÖ’cüleri hep birlikte defettik. Böyle bir örgüt içimizde yaşadı. Aynı şeyleri bir daha yaşamamak hem bir insan olarak, hem de bir müslüman olarak hepimizin alması gereken dersler var. Bu noktadan baktığımızda bir sivil toplum örgütünün üç şeyine bakmamız gerekiyor. Birincisi, ideolojisine bakmalıyız. İkincisi, idari yapılanması ve üçüncü olarak da mali durumuna bakmamız gerekiyor.

252 şehidimiz gözlerini kırpmadan şehit oldular. 252 şehidimizi, bize bu vatanı vatan kılan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete uğurladığımız tüm gazilerimizi saygı ve şükranla anıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü nedeniyle düzenlenen resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Bekir Abacı, Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak tarafından ödülleri takdim edildi. 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü programı şiirlerin okunması, 15 Temmuz konulu sinevizyon gösterimi ve selaların okunmasının ardından sona erdi.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

BELEDİYELER

EKONOMİ