Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 yılı Mart ayı dış ticaret verilerini detaylı bir şekilde değerlendirdi. Başkan Gülsoy, Mart ayında Kayseri'nin 325 milyon 511 bin dolar ihracat ve 125 milyon 334 bin dolar ithalat gerçekleştirdiğini belirterek, "Dünya için üreten, ülkemiz için rekabet eden tüm değerli firmalarımıza ve onların kıymetli emektar çalışanlarına en içten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2025 yılı Mart ayı ihracat rakamlarını titizlikle inceleyen KTO Başkanı Ömer Gülsoy, "Mart ayı ihracat rakamlarına baktığımızda şehrimizin 325 milyon 511 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,73 oranında bir artışı ifade ederken, bir önceki aya göre ise kayda değer bir yükselişle yüzde 10,15 oranında artış göstermiştir. Kayseri olarak ithalatımız ise 125 milyon 334 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İthalat rakamlarımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,82'lik bir artış gösterirken, bir önceki aya göre ise yüzde 13,09 oranında bir azalış kaydetmiştir. Yılın ilk çeyreğini değerlendirdiğimizde ise Kayseri'mizin toplam ihracatının 931 milyon 316 bin dolar ile kapattığını memnuniyetle görmekteyiz" şeklinde konuştu.
Kayseri'den ihracat yapılan başlıca ülkeler hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Gülsoy, "Kayseri'mizin ihracat pazarlarına baktığımızda çeşitliliğin dikkat çektiğini görüyoruz. Irak, Almanya ve Avusturya geleneksel olarak güçlü pazarlarımız olmayı sürdürürken, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Belçika, Romanya, Cezayir ve Fas da önemli ihracat destinasyonlarımız arasında yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
Başkan Gülsoy, Kayseri ihracatının sektörler bazındaki detaylı analizini de yaparak, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun belirlediği sektörler bazında bir değerlendirme yaptığımızda, Elektrik ve Elektronik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri ile Kimyevi Madde ve Mamulleri gibi stratejik sektörlerimizde belirgin artışlar yaşandığını gözlemliyoruz. Diğer taraftan, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, İklimlendirme Sanayii, Makine ve Aksamları ile Hububat ve Bakliyat gibi bazı sektörlerimizde ise maalesef bir miktar azalış gerçekleşmiştir" dedi.
Küresel ekonomideki mevcut belirsizliklerin ve uygulanan tarife artışlarının iş dünyasında risk algısını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Başkan Gülsoy, "Küresel piyasalarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında yaşanan ek gümrük vergileri nedeniyle büyük bir dalgalanma yaşanmaktadır. Borsalar, döviz kurları ve altın başta olmak üzere emtia piyasasında öngörülebilirlik adeta kaybolmuş durumdadır. Yaşanan savaş riskleri ve bölgesel gerilimlerin de etkisiyle olağanüstü fiyatlanmalara şahit olurken, uluslararası ticarette belirsizliklerin tetiklediği talep azlığı nedeniyle bir durgunluk hissedilmektedir.
Ülkemizde ise uygulanan sıkılaştırma ve dezenflasyon süreci başarıyla devam ederken, son gelişmeler ışığında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz kuruna yönelik müdahalesinin ardından, üç ay süren faiz indirimlerinin ardından nisan ayında politika faizini 350 baz puanlık bir artışla yüzde 46 seviyesine yükseltmesi dikkat çekicidir. İç piyasada nakit akışında ciddi sorunlar yaşanırken, faiz indirimlerinin ticari kredilere de yansıtılmasını arzu ettiğimiz bir dönemde TCMB'nin bu faiz artışı, umuyoruz ki beklentilerimizde uzun süreli ertelemelere neden olmaz.
Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı Trump politikalarıyla dolar kuru, euro karşısında sert bir şekilde gerilemiş ve son 3 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır. Dolardaki bu değer kaybı ve euro ile arasındaki makasın açılması, dolarla hammadde alıp euro bölgesine ihracat yapan değerli ihracatçılarımız için pozitif anlamda kısmi etkileri olabilecektir. Ancak genel olarak dünyada yaşanan bu derin belirsizlikler, iş dünyasına geniş bir hareket alanı bırakmamaktadır. Üretim, yatırım, finansman ve ihracat konularında maalesef sıkışık bir dönem yaşamaktayız. Bu zorlu dönemde, işletmelerimizin sahip olduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirmesi ve alternatif pazarlara stratejik bir şekilde yönelmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Kayseri Ticaret Odası olarak, değerli üyelerimizin bu karmaşık süreci en iyi şekilde yönetebilmeleri için her türlü desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz pek çok başarılı projeyle, sunduğumuz nitelikli hizmet ve eğitimlerle üyelerimizin ihracat potansiyeline katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Şehrimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında öncü rol üstlenen tüm ihracatçı üyelerimizi ve onların fedakar ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM