YÖK: TÜRK YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ İÇİN 2030 STRATEJİSİ İZMİR’DE ELE ALINDI

İzmir’de gerçekleştirilen YÖK toplantısında Türk üniversitelerinin 2030 hedefleri belirlendi.

YÖK: Türk Yükseköğretim Sistemi İçin 2030 Stratejisi İzmir’de Ele Alındı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu” toplantılarının dördüncüsü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin (İKÇÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında yapılan toplantıya, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu üyeleri, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, rektörler, rektör yardımcıları ve akademisyenler katıldı.

Türk Yükseköğretiminde Hedefler Belirleniyor

Ege, Akdeniz bölgesindeki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) toplam 43 üniversiteden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türk yükseköğretim sisteminin geleceğine yönelik stratejik hedefler ve öneriler ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin uluslararasılaşma, dijitalleşme, istihdam odaklılık, araştırma ve kalite gibi kritik alanlarda ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özvar, “Küresel ve bölgesel rekabet gücünü artırmak için mevcut durumun yanı sıra gelecekteki fırsat ve sınamaları bugünden değerlendirmeliyiz. Türk üniversitelerinin uluslararası görünürlüğü konusunda daha kat edilmesi gereken ciddi mesafeler var,” dedi.

İstihdama Duyarlı Programlar ve Dijitalleşme Vurgusu

Prof. Dr. Özvar, istihdama duyarlı olmayan programların tasfiyesine yönelik çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Dijital beceri açıklarını kapatacak ve yeni teknolojilerle uyumlu programların sayısını artırıyoruz. 2025 yılı itibarıyla siber güvenlik, yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili birçok yeni program devreye alındı,” ifadelerini kullandı.

KKTC Üniversiteleri de Sürece Dahil Oldu

Bu yıl toplantıya ilk kez KKTC’den 13 üniversite de katıldı. Prof. Dr. Özvar, “Uluslararası tanınırlık ve kalite standartlarının yükseltilmesi için KKTC üniversitelerine de destek vermeyi sürdüreceğiz,” diyerek ortak akıl ve iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Yol Haritası ve Vizyon Sunumları

Toplantıda, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan “Yükseköğretim Kurulu Vizyonu ve Yapılan Çalışmalar”, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak “Kalite Odaklı Süreç Yönetimi ve Liderlik”, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata “Üniversitede Dijital Dönüşüm ve Veriye Dayalı Yönetim” başlıklı sunumlar yaptı. Ayrıca Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elif Damla Arısan, ulusal ve uluslararası görünürlük konusundaki çalışmaları paylaştı.

YÖK Başkanı'ndan Kapanış Mesajı

Toplantı, Prof. Dr. Erol Özvar’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Özvar, “Tüm paydaşlarla birlikte, rekabet gücü yüksek, yenilikçi ve uluslararası tanınırlığı artırılmış bir yükseköğretim sistemini hayata geçirmek hepimizin sorumluluğudur,” diyerek iş birliğinin önemini vurguladı.

İZMİR (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ