Adana'da 9 mahalleden taşımalı eğitimle öğrencilerin geldiği Hocallı Türk Kadınlar Birliği Ortaokulu, öğrencilerine tarım ve hayvancılık eğitimi sunuyor. Sarıçam ilçesi kırsalındaki Hocallı Mahallesi'nde 102 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, 2 yıl önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan "Hayvan Dostu Okul" projesi uygulanmaya başlandı.
Bu proje kapsamında, okulun bahçesinde kullanılmayan atıl binalar değerlendirilerek kümes ve kuluçkahane kuruldu. Tavuk ve bıldırcın yetiştiriciliği başlatılan okulda, öğrenciler kümes hayvanlarının bakımını öğreniyor. Ayrıca, "Okuldaki Çiftlik" projesi ile öğrenciler hayvansal ve bitkisel üretim süreçlerine katılıyor.
“Mucize Görmek İstiyorsan Bir Tohum Ek” sloganıyla Mayıs ayında uygulamaya geçirilen proje kapsamında kümese 100 tavuk desteği sağlandı. Okul bahçesine 40 sert çekirdekli meyve fidanı dikilirken, 60 metrekarelik serada marul, brokoli, çilek, kabak, biber ve salatalık fideleri öğrenciler tarafından öğretmenlerinin gözetiminde dikildi.
Okulda öğrenciler, ders dışındaki zamanlarında tavuk ve bıldırcınların yumurtalarını toplayıp kuluçkahaneye götürüyor, hayvanları besleyip temizliklerini yapıyor. Seradaki yabani otları temizleyen öğrenciler, bitkileri inceleyerek hem hayvancılık hem de tarım hakkında bilgi sahibi oluyor.
Kümesten elde edilen civcivler, yem karşılığı veya ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine verilirken, seradan elde edilecek ürünler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenleyeceği kermeslerde satışa sunulacak.
"Çocuklarımızın Tarımsal Üretimde Olmasını İstiyoruz"
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, projeyle çocukların tarımla bütünleşmesini sağlamayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:
"Sürdürülebilir tarımın en önemli ayaklarından biri, kırsaldaki nüfusun tarımsal üretimin içinde olmasını sağlamaktır. Bu çocukların tarımla barışık bir yaşam sürmesini, gelecekte de sürdürülebilir gıdaya ulaşılmasını istiyoruz."
"Biz Üretime Destek Olmak İstiyoruz"
Okul Müdürü Bülent Olgun, "Okuldaki Çiftlik" projesiyle öğrencilerin üretimin her aşamasında yer aldığını belirtti. Olgun, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımız bize 'üretin' diyor. Biz de köy okulunda elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yaparak, yaşayarak öğrenme unsuru var. Çocuklar üretim sürecinden büyük keyif alıyor. Onların mutluluğu, bizi de mutlu ediyor."
Olgun, serada tamamen doğal üretim yaptıklarını ve hayvansal gübre kullandıklarını vurgulayarak, ilk ürünleri kısa sürede almayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, ata tohumu kullanımını hedeflediklerini ifade ederek, "Kendi tohumlarımızı üretmek için çalışıyoruz ve inşallah bunları seramızda kullanacağız" dedi.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR