Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hayata geçirilen Bilim İletişimi Ofisi projesi kapsamında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan Bilim İletişim Ofisi, "Bilim Kafe" etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu, ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli oldu.
Talas Belediyesi'nin ev sahipliğinde Osmanlı Evi'nin sıcak atmosferinde gerçekleştirilen etkinlik, bilim ve vatandaşları samimi bir ortamda bir araya getirme amacını taşıdı. Etkinliğe ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, ERÜ Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Cıngı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen ERÜ Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Cıngı, Bilim Kafe etkinliklerinin düzenli olarak devam edeceğini belirterek, temel amaçlarının alanında uzman değerli akademisyenleri vatandaşlarla buluşturarak bilimsel konuları anlaşılır bir dilde aktarmak olduğunu ifade etti.
Sıcak ve samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen etkinlikte ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, katılımcılara "Aşı Geliştirme Süreci ve Pandemi" konularında kapsamlı ve aydınlatıcı bilgiler aktardı.
Pandemi süreçlerinin salgınlardan temel farklarına değinen Prof. Dr. Özdarendeli, "Pandemiler, salgınlardan nitelik olarak biraz daha farklıdır. Salgınlar genellikle daha sınırlı coğrafi bölgelerde etkili olurken, pandemiler bu sınırları aşarak tüm dünyayı etkileyebilme potansiyeline sahiptirler" dedi.
Konuşmasında aşı geliştirme süreçlerinin hassasiyetine de dikkat çeken Prof. Dr. Özdarendeli, "Aşılar sağlıklı bireylere uygulandığı için, aşı üretim sürecinin her aşamasının titizlikle ve ciddiyetle yürütülmesi hayati önem taşımaktadır. Çünkü burada hasta bir bireye değil, tamamen sağlıklı bir insana müdahale ediyorsunuz. Bu nedenle aşının üretilme aşamaları ve süreçleri, kalite kontrol mekanizmaları tarafından titizlikle denetlenen ve birçok farklı deneyden geçen uzun bir zaman dilimini kapsar. Bu durum, aşı geliştirme sürecinin neden bu kadar uzun sürdüğünü açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.
ERÜ tarafından başarıyla geliştirilen yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC, ERÜ bünyesinde yürütülen diğer aşı çalışmaları ve Covid-19 pandemi sürecindeki yoğun çalışmalar hakkında da önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Özdarendeli, aşı gibi stratejik öneme sahip konularda bilimsel çalışmaların kesintisiz bir şekilde sürdürülmesinin ulusal güvenlik açısından da hayati olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Özdarendeli, geleceğe yönelik önemli mesajlar da vererek şunları kaydetti: "Bizler sadece mevcut konjonktüre bağlı kalarak yaşamamalı, aşı geliştirme gibi stratejik öneme sahip alanlardaki bilimsel çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeliyiz. Gelecekte yaşanabilecek herhangi bir salgın veya pandemi durumunda çok daha hızlı ve etkili bir şekilde refleks gösterebilmek adına çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir."
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, etkinliğe katılan vatandaşların merak ettiği çeşitli soruları da içtenlikle ve bilimsel veriler ışığında cevaplandırdı.
Etkinliğe katılan vatandaşlar, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ye değerli bilgileri ve pandemi sürecindeki özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkürlerini dile getirdiler.
Etkinlik, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'ın Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ye teşekkür belgesi takdim etmesi ve ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
KAYSERİ (UHA) - REMZİ YILDIRIM