TÜRKİYE’NİN GURURU KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ, ULUSLARARASI ÖDÜLLE TAÇLANDI

Kömürhan Köprüsü, IRF Küresel Yol Başarı Ödülleri'nde en iyi proje seçildi. Proje, tamamen Türk mühendisleri ve işçilerinin emeğiyle inşa edildi.

Türkiye’nin Gururu Kömürhan Köprüsü, Uluslararası Ödülle Taçlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün IRF Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında en iyi proje seçildiğini açıkladı. Elazığ ile Malatya illeri arasındaki doğal sınırda yer alan Kömürhan Köprüsü, Gergin Eğik Askılı ve Ters-Y tipi yapısı ile yapım metodolojisi kategorisinde ödül aldı. Uraloğlu, köprünün sadece bölgenin ulaşımını kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda önemli bir mühendislik eseri olduğunu belirtti.

Dünya Literatüründe 4. Sırada

Bakan Uraloğlu, 660 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü’nün 168,5 metrelik tek pilonu ve 380 metrelik orta açıklığı ile dünya literatüründe 4. sırada yer aldığını kaydetti. Köprü, karşılıklı yönde ikişer şeritli taşıt trafiğine hizmet veriyor. Projede kullanılan 7 bin ton çeliğin, Paris'in simgesi olan Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarıyla eşdeğer olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, “Çelik imalatlarının montajı için yapılan kaynak işlemleri 450 kilometre uzunluğunda. Kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğu ise 853 kilometre” dedi.

Tamamen Yerli ve Milli Kaynaklarla İnşa Edildi

Kömürhan Köprüsü’nün yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynakların kullanıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Tamamen Türk mühendisleri ve işçilerinin emeğiyle inşa edilen Kömürhan Köprüsü, ülkemizin mühendislikteki başarısının bir sembolüdür” ifadelerini kullandı. Köprü, IRF 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında 12 Aralık 2024’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Orlando kentinde düzenlenecek törenle ödül alacak.

Güneş Enerjisi Santrali ile Ek Tasarruf

Bakan Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü ve Tüneli ile her yıl 100 milyon lira tasarruf sağlandığını belirterek, karbon emisyonunun da yılda 2 bin 731 ton azaltıldığını vurguladı. Köprünün enerji ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanacağını söyleyen Uraloğlu, 5 Nisan 2024 tarihinde yapımına başlanan Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali'nin tamamlandığını ve enerji üretiminin başladığını belirtti. Santral ile yıllık 6 milyon lira tasarruf sağlanacak.

Daha Önce de Ödüller Alındı

Bakan Uraloğlu, geçmişte de birçok projelerinin ödül aldığını hatırlatarak, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu ile Zigana Tüneli gibi projelerin de IRF tarafından ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Bu ödüllerin, Türkiye’nin mühendislik alanındaki ilerlemesinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

ELAZIĞ (UHA) - ÜMİT ALBAYRAK

BELEDİYELER

EKONOMİ