KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR, KATI ATIKTAN ŞEHRE KATKI SAĞLADI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarih ve doğa zenginlikleri ile dolu olan açık hava müzesi niteliğindeki Kayseri’nin temiz ve sürdürülebilir bir çevreye sahip olması için çalışıyor.

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR, KATI ATIKTAN ŞEHRE KATKI SAĞLADI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç'ın çevre odaklı vizyonuyla hayata geçirdiği projelerle katı atıktan önemli kazanımlar elde etmeyi başarıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı'nın özverili çalışmalarıyla Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda bertaraf edilen 3 milyon ton evsel atık, enerji üretimine ve tarımsal faaliyetlere dönüştürülerek şehre önemli katkılar sağlıyor.

Büyükşehir, Atığı Değerlendirerek Üretime Kazandırıyor

Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir çevre anlayışıyla atığı üretime çevirerek hem çevreyi koruyor hem de ekonomik değer yaratıyor. İşletmeye alındığı günden itibaren Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda 3 milyon 144 bin 962 ton evsel atık bertaraf edilirken, 41 hektarlık alanda kurulu tesiste 16 hektarlık atık depolama alanı, 5.000 ton/yıl kapasiteli kompost tesisi ve 11.000 metrekarelik modern domates serası bulunuyor.

Tesis bünyesindeki 16 MW lisanslı ve 11,7 MW kurulu güce sahip elektrik üretim santrali sayesinde 2016 yılından bu yana depolama gazından 339 milyon 595 bin 638 KWh elektrik üretimi gerçekleştirildi. Ayrıca enerji üretim tesislerinde ortaya çıkan atık ısı, çevreye duyarlı bir yaklaşımla 11 bin metrekarelik topraksız serada kullanılarak bugüne kadar toplam 4 bin 250 ton domates üretimi yapıldı.

Park ve Bahçe Atıkları Komposta Dönüşüyor

Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla şehir merkezindeki park ve bahçe atıkları da kompost tesisinde işlenerek değerli bir gübreye dönüştürülüyor. Üretilen bu doğal kompost, Park, Bahçe ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı'nın şehirdeki yeşil alanların bakım ve peyzaj çalışmalarında etkin bir şekilde kullanılıyor.

Yeni Entegre Katı Atık Tesisi ile Çevre Yönetimi Güçleniyor

Yeni Entegre Katı Atık Tesisi Projesi kapsamında hayata geçirilmesi planlanan tesislerde; II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi, Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Atık Yakma Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ve Tehlikeli/Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Alanı yer alacak. Ayrıca 11 ilçeden kaynaklanan evsel atıkların yönetimi için hazırlanan Kayseri Katı Atık Mastır Planı doğrultusunda 5 transfer istasyonu belirlendi. Bünyan, Develi ve Sarız'daki transfer istasyonları aktif olarak hizmet verirken, diğer istasyonların yapım çalışmaları devam ediyor.

Tıbbi Atık Yönetimi ile Halk Sağlığı Korunuyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 872 sağlık kuruluşundan toplanan tıbbi atıklar, düzenli olarak sterilizasyon işlemine tabi tutularak çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek hale getiriliyor. İşletmeye alındığı günden bu yana sterilizasyon tesisinde toplam 28 bin 105,28 ton tıbbi atığın sterilizasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

Sıfır Atık Uygulamaları Yaygınlaşıyor

Büyükşehir Belediyesi, Sıfır Atık Yönetmeliği doğrultusunda kendi yerleşkelerinde Sıfır Atık Yönetim Planı'nı hayata geçirerek Sıfır Atık Belgesi'ni aldı ve bu uygulamaları şehir genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Hafriyat Yönetimi ile Çevre Kirliliği Önleniyor

Hafriyat yönetimi konusunda da önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, 4 adet depolama sahası işletiyor. Yılda ortalama 1500 adet yapı ruhsatlı işlemden 2 milyon metreküp kazı ve 1 milyon metreküp dolgu izni veriliyor. Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi ile hafriyat taşıyan araçlar takip edilerek kaçak dökümlerin önüne geçiliyor. Kurulan Hafriyat Koordinasyon İzleme Merkezi sayesinde şüpheli durumlarda saha ekipleri yönlendirilerek gerekli müdahaleler yapılıyor. Bu sistem sayesinde kaçak dökümler büyük oranda engellenirken, atık azaltımı ve çevreye uyum konularında kapsamlı eylem planları hayata geçiriliyor.

"Tesisat Sizden Kombi Bizden" Projesiyle Hava Kalitesi Artıyor

Büyükşehir Belediyesi'nin çevreye duyarlı projelerinden bir diğeri olan "Tesisat Sizden Kombi Bizden" projesi, fosil yakıt kullanan hanelerin doğalgaza geçişini teşvik ederek hava kalitesini artırmayı hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hibe desteğiyle yürütülen projeye yoğun ilgi gösterilirken, Kayseri genelinde 4 bin haneye hibe destekli kombi dağıtımı yapılması planlanıyor.

KAYSERİ (UHA) - REMZİ YILDIRIM

EKONOMİ