45 BİN AĞAÇ TEHLİKEDE: BAŞKAN BALKAN’DAN ALTINKÖY VE ÇEŞMEALTI PROJELERİNE SERT TEPKİ

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Altınköy’de 45 bin ağacın kesileceği konut projesine ve ekosistemi tehdit eden Çeşmealtı Marina Projesi’ne sert bir şekilde karşı çıktı.

45 Bin Ağaç Tehlikede: Başkan Balkan’dan Altınköy ve Çeşmealtı Projelerine Sert Tepki

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, doğayı ve yaşam alanlarını koruma konusundaki kararlı duruşunu, Altınköy Konut Projesi ve Çeşmealtı Marina Projesi’ne yönelik yaptığı açıklamalarla bir kez daha ortaya koydu. Altınköy’de yapılması planlanan konut projesiyle ilgili olarak Başkan Balkan, “Doğaya yapılan bu ihanetin karşısında duracağız” dedi. Çeşmealtı Marina Projesi hakkında ise “Böyle hassas bir alanda marina yapımı ekolojik ve güvenlik açısından doğru değil. Bu projeyi istemiyoruz. Daha uygun alternatif bölgeler değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Altınköy’de Doğaya İhanet Uyarısı

Urla’nın Yağcılar Mahallesi Altınköy bölgesinde, SİT alanında yapılması planlanan 650 konutluk projeye karşı açılan davada keşif gerçekleştirildi. Keşif sırasında çevreciler, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri ve vatandaşlar projeye tepkilerini dile getirirken, Altınköy Koyunu Koruma ve Geliştirme Derneği (AKKOY) ile Yağcılar Köyü sakinleri, yasal mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Keşif sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Balkan, projenin gerçekleşmesi halinde 45 bin ağacın kesileceğini ve bunun doğaya ihanet olacağını ifade etti. Balkan, "Bölgede su kaynakları kıt, yeraltı suları tuzlanmış durumda. Potansiyel orman yangınlarına karşı tahliye imkanları sınırlı. Bu yoğun yapılaşma, doğal dengeyi tamamen bozacaktır" diyerek projeye karşı olduklarını vurguladı. Ayrıca, zeytin ve çam ağaçlarının kesilmesi ve derenin doğal akışının bozulması gibi risklere de dikkat çeken Balkan, “Yeraltı sularımız tuzlandı. İZSU su hizmeti sağlayamayacak durumda. İnsanlar burada taş yemeyecek, suya ihtiyaçları var! Doğaya yapılan bu ihanetin karşısında duracağız” dedi.

Çeşmealtı Marina Projesine Kesin Ret

Altınköy’deki incelemelerinin ardından Çeşmealtı’na geçen Başkan Balkan, İzmir Körfezi girişinde yapılması planlanan 300 direklik Çeşmealtı Marina Projesi’ne de karşı çıktı. Vatandaşların protestoları nedeniyle ÇED toplantısının yapılamadığı bölgede açıklama yapan Balkan, “Deniz araçları trafiğinin artışı, otopark ve kanalizasyon sorunları Çeşmealtı'nı yaşanmaz hale getirir. İzmir Körfezi'nin girişinde NATO'nun stratejik üsleri ve askeri güvenlik bölgeleri var. Böyle hassas bir alanda marina yapımı ekolojik ve güvenlik açısından doğru değil” dedi.

Balkan, Urla’nın balıkçı kasabası kimliğini koruma konusunda kararlı olduklarını belirterek, “Bu projeyi istemiyoruz. Buradaki yoğun deniz trafiği ekosistemi daha da baskı altına alacak. Trafik, otopark ve altyapı sorunlarıyla bölge yaşanmaz hale gelecek. Balıkçı kasabası ruhumuzu kaybetmek istemiyoruz. Daha uygun alternatif bölgeler değerlendirilmeli” diye konuştu. Ayrıca, Körfez ekosisteminin halihazırda büyük bir baskı altında olduğuna dikkat çeken Balkan, “Kirlilik, su sıcaklığının artışı ve oksijen seviyesinin düşmesi balık ölümlerine neden oluyor. Marina projesiyle ekosisteme daha fazla yük bindirmek, doğal yaşamı tehdit eden bir hata olacaktır” dedi.

"Yer Seçimi Yanlış"

Başkan Balkan, marinaya alternatif bir yer önerisi olarak Gülbahçe ve Balıklıova arasını işaret etti. Balkan, “Buraya 300 direklik marina yerine daha uygun bir bölgede 600 direkli bir marina yapılabilir. Şehir içi trafiği etkilemeyecek, otobandan kolay erişilebilecek bir alan daha uygun olacaktır. Bu konudaki itirazlarımızı da ilettik” dedi.

Deniz Biyolojisi Uzmanından Uyarı

Urla Belediye Başkan Vekili ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Önen de projeye karşı çıkarak, “ÇED raporunda yer alan veriler 2012 yılına ait. Denizlerimizdeki değişiklikler göz ardı ediliyor. Körfez, birçok balık türü için yumurtlama alanı. Bu proje Çeşmealtı halkına zarar verecektir” ifadelerini kullandı.

İZMİR (UHA) - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ